SUOMEN KIELI


2014

 

On kummallista, ettei kukaan ole huomioinut miten monimuotoinen, monipuolinen ja tiivis monien taivutusmuotojensa vuoksi -  on suomen kieli.

 

Lähes kaikissa äänne- eli aakkoskirjoituksessa ei puhuttaessa noudateta kirjoitusasua vaan äännetään kunkin kielen 'säännönmukaisuuden' tavoilla. Joka useimmiten tarkoittaa sanojen 'kulumista'... Että niiden loppuosa 'nielaistaan' - vetäistään yhteen jonkinlaiseksi 'sinnepäin' kuulostavalta äännähdykseksi josta 'takaperin' kieltä; asiaa ymmärtämätön ei enää kykene translitteroimaan sen kirjoitusasua.

 

Toki toisekseen kirjaimet; ja niiden ääntäminen milloin mitenkin riippuen - tai sitten ei - niiden keskinäisestä sijainnista ja ties mistä vielä kielisolmutieteellisestä yhtymäjohtumaseikasta 

 

Kaikki tällainen saa kieltä opiskelevan epätoivon ja toivottomuuden partaalle. Itse asiassa: eihän tuollaisessa ole mitään järkeä. Eikä kielten köyhyydessä - sama sana tarkoittaa milloin mitäkin, usein aivan eri asiaa seikkaa riippuen asia- ja/tai lauseyhteydestä.

 

Vaikka suomen kielessä on toiset ääntämissäännöt eräiden vokaalien myötä - kuten esim. A on muualla Ei ja E sitten hyvin johdonmukaisesti Ai - niin olisi hyvin hyödyllistä päästä johdonmukaiseen kirjainten ääntämismenettelyyn. Ei välttämättä suomenkielen mukaisesti mutta toisaalta voisimme ottaa suomenkielen ääntämisen perusteeksi toisella argumentilla.

 

On puhuttu ja todettu suomen kielen olevan varsin rikasta samasta subjektista puhuttaessa eri sävyin; eri sanoin ja tavoin. Suomenkieli on ilmaisurikkaaksi todettu ja myönnetty. Siten - huolimatta sen arveluttavasta maineesta vaikeana kielenä; rakenteeltaan, kieliopiltaan ja lukuisine eri sanoineen jotka tarkoittavat melkein samaa asiaa mutta eri nyanssein sävykkäästi korostaen asiakohteen eri aspekteja tarkoituksenmukaisesti ja värikkäästi.

Ainoa lisäys olisi eskimokielten 400 luonnehdintaa lumesta.

 

Säästämisestä puheenollen onko; onkohan kukaan laskenut kuinka paljon aikaa näpyttelyyn ja kirjainten tulostamisen kustannuksissa voitaisiin säästää mustetta ja paperia kun lasketaan yhteen kaikki ne 'hukatut', tarpeettomat kirjaimet jotka kuitenkin muissa kielissä 'nielaistaan'; mumistaan erittelemättä, lausumatta tunnistettavasti?

Noiden kirjaimien 'arvolla' voitaisiin taistella köyhää litteratuuria vastaan varsin menestyksellisesti.

 

Siksi olisi maailmantaloudellisesti järkevää ottaa tehokas ja tarkka kieli - suomi - käyttöön yleismaailmallisena yhteiskielenä.

Tarvitsematta turvautua keinotekoisin kieliin olisi suomen kielellä valtava etumatka olla valmis kieli joka on kehityskelpoinen ja luova tulevaisuutta ajatellen.

 

Eli kaikkien maiden ja kansojen tulisi vaihtaa äidinkielekseen suomi.

 


(TAKAISIN)