RATTIJUOPOILLE  SEIS !

 


2006

Tuntuu olevan Suomessa kaksinainen asenne alkoholin tai huumaavan aineen vaikutuksen alaisena moottoriajoneuvon kuljettamiseen.

 

Kansa, jopa suurin osa alkoholin ongelmakäyttäjistä tuomitsee ns. rattijuopumuksen.

 

Valtiovalta "tuomitsee" mutta näpertelee asiaa korjaavien menetelmien kokeilussa ja käytännössä.

 

 

Yleisin rangaistus on ajokortin; ajo-oikeuden  poisottaminen määräajaksi. Sekös ongelmaisia riemastuttaa!

 

Sillä: ei sitä kortilla ajella: siihen tarvitaan auto - tai mopo, skootteri, lumikiitäjä tai vene...

 

Kun kerran eläimiä suojellaan sen verran hyvin, että jos metsästäjä ampuu ajoneuvossa ollen riistaeläimiä, niin rikoksentekovälineet, siis ase ja auto tuomitaan valtiolle menetetyksi, niin mikäs on, ettei rattijuopon rikoksentekovälinettä voitaisi tuomita menetetyksi?

 

 

Ehdotus asian ratkaisemiseksi - kierteen katkaisemiseksi:


 

Välittömästi rikoksen tapahduttua otetaan rikoksentekoväline; ajoneuvo (olipa auto, vene, mopo tms. mikä tahansa moottoriajoneuvo) valtion haltuun.

Valtion hallussapito jatkuu täsmälleen sen ajan jonka rikollinen tuomitaan olemaan ajo-oikeudetta.

 

Rikoksesta tuomittu on velvollinen maksamaan aiheutuneet kustannukset ajoneuvon toimittamisen alueen (ks. KUNTAUUDISTUS) viranomaisen säilytysalueelle.

 

Säilytyksestä ei peritä erillistä korvausta.

 

Säilytyksessä olevan ajoneuvon kunnon huonontumista tahi muuta  ei  rikollisesta syystä johtuvaa arvonalentumista ei korvata omistajalle.

 

Rikoksentekoväline otetaan säilöön sen omistajuussuhteesta riippumatta niin kauan kun sitä ei todisteta käyttöönotetun luvattomasti tahi rikollisella menettelyllä. Tästä langetaan erillinen tuomio rikoksen tekijälle.

 

Mikäli rikoksen tekijältä vakavammissa tapauksissa ja/tahi toistuvissa rikoksissa otetaan ajo-oikeus pysyvästi pois  ja  rikoksessa käytetty ajoneuvo on hänen omistuksessaan  niin tuomitaan rikoksessa käytetty ajoneuvo menetetyksi valtiolle.


Menetelmien noudattaminen ei ole kovin vaikeaa.

Näin saadaan ongelmaisimmat henkilöt taltutettua pois liikenteestä. Piste.