PRESIDENTIN KAUDET

 


2007

 

Suomi - ainakin - on niin pieni ja vähälukuinen kansa, että meillä ei ole varaa hukata pätevyyttä.

 

 

Todistettua pätevyyttä voi osoittaa monessa virassa mutta vaikutusvaltaisin virka on presidenttiys.

 

Suomalaiset "pelästyivät" pahasti "ikuisuuspresidenttiä" ja halusivat reunaehdot vastaavan tilanteen välttämiseksi.

 

Siksi päätettiin, ettei presidentillä ole oikeutta kahta enempään virkakauteen.

 

Samaa "mieltä" tunnutaan olevan monissa muissa demokraattisissa valtioissa.

 


 

Mutta miksi "heittää yli laidan" henkilöä jos tämä on osoittanut pätevyytensä ja kyvykkyytensä virassaan?

 

Koska presidentti valitaan suoralla kansanäänestyksellä on mielekästä antaa pätevälle henkilölle mahdollisuus. Kansalaisten mielipidettä kuullen ja kunnioittaen.

 


 

Tällainen menetelmä on helppo ja perusteltu muutos lakiin presidenttien virkakausista:

 

"Kaksi (2) virkakautta virassa ollut presidentti tarvitsee seuraavalle, kolmannelle  kaudelle valituksi tullakseen vähintään viiden prosentin (5%) äänivoiton seuraavasta ehdokkaasta tullakseen valituksi seuraavalle kaudelle".

 

"Jokaista edellistä virkakauttaan toisesta kaudesta alkaen ehdokkaana olevan presidentin on saatava lisää viiden prosentin (5%) äänienemmistö annetuista ja hyväksytyistä äänistä tullakseen uudelleen valituksi virkaansa".

 

"Äänienemmistövaatimus  annetuista ja hyväksytyistä äänistä säilyy ja lisääntyy jokaisesta virkakaudesta viidellä prosentilla  kutakin täyttä virkakautta kohden.".

 


 

Suomeksi:

Kun presidentti on ehdolla kolmannelle (3) kaudelleen, hänen tulee saada => 5% ero toiseksi tulleeseen ehdokkaaseen voittaakseen presidentin vaalit ja tullakseen valituksi kolmannelle virkakaudelle.

 

Ollessaan ehdolla neljännelle kaudelleen hänen tulee saada (5%+5%) 10% enemmän äänistä kuin toiseksi tullut ehdokas. Muussa tapauksessa tämä ehdokas valitaan presidentiksi.

 

Samoin viidennelle kaudelle tarvitaan 15%, kuudennelle 20% enemmän annetuista ja hyväksytyistä äänistä ja niin edelleen kunnes päästään (?) sataan prosenttiin 100% annetuista ja hyväksytyistä äänistä.

 

Tämä teoreettiseksi katsottava raja täyttyisi 12 kuusivuotiskauden , eli 72 vuoden jälkeen.

 

Näin  emme jätä hyväksi ja suosituksi katsottuja henkilöresursseja käyttämättä "vain" erään lakitekstin perusteella vaikka lakiteksti toisaalta hallitsee presidentin toimintakausia periaatteessa järkevällä perusteella. Mutta sitä ei ole mietitty tarpeeksi perusteellisesti.


TAKAISIN