OTE AVAINKLUBI-sivustolta:

Idea julkaistu: 8.2.2012

IDEANI:

Ensin taustaa.
Nykyään vuoteet alkavat olla niin varustettuja, että - mielestäni - oleellisin alkaa häipyä usvaan.
On moottoria, stereoita, yövaloja, hierovaa ja moottorisänkyä.

Äänen - TV & musiikkitallenteet - tuottamisesta tuli mieleeni, että oleellisimman asian auttamiseksi - univaikeudet, nukahtaminen - kaupunkiympäristö, kerrostalo - muistin varhaisajoilta (~ 60-luku)  erään Englannissa tieteellisesti tutkitun idean.

Pitkillä avaruuslennoilla mietittiin Spacenauttien suorituskykyä fyysisesti ja henkisesti. Kummatkin riippuvat unesta!
Pääteltiin avaruuden tyhjiössä ei ole muuta ääntä kuin avaruusaluksen omat käyntiäänet. Joihin pitäisi tottua. Käänteisesti, kaikki tuosta poikkeava on huomiota herättävää, uhkaavan pelottavaa ja mieli ihmiskunnan ulkopuolella herkistyy yhä pahemmin kuuntelemaan pieniäkin; yhä pienempiä ääniä.


Siksi todettiin Spacenauttien mielenterveyden vuoksi, että on luotava keinotekoinen äänimaailma joka hennosti peittää oleellisimmat 'tavalliset' äänet luoden kodikkaan turvallisen (?) akustisen tilan jossa vain oikeat, todelliset huomiota vaativat tilanteet ilmoitetaan miehistön lepäävälle/nukkuvalle osalle.

Etsittiin 'neutraaliääntä' tutkien aivojen alfa- beeta ym. käyriä erilaisissa tilanteissa.
Lopputuloksena oli, että eräänlainen pehmeä humiseva mieto surina oli tuo rauhoittava ja peittävä äänimalli.
Se vain muistutti mielikuvaa mehiläispesän arkisesta aherruksesta joten sitä alettiin kutsua beehieve noise, mehiläispesä-ääneksi.

Ja minut yllätti eräs Moody Blues-yhtyeen LP joka alkoi tällä äänellä. Noin vajaan minuutin ennenkuin päästiin "melodia-asiaan".

Nyt päästään pointtiin.

Alussa todettu tilanne öisin (päivästä puhumattakaan - vuorotyöntekijät) on asutuskeskuksissa arkea. Yötä päivää.
Koska "moottorisängyissä" on jo kaikkea ja audiojärjestelmäkin monikaiutinjärjestelmineen niin sille osalle voidaan antaa tehtäväksi nukuttaa väsynyt.
Ilman kemiallisia vaikuttimia. Vain tuolla tarkoitukseen ja tilaan, tilanteeseen sovelletulla äänimaailman luonnilla.

Sound voidaan/pitänee tuottaa ohjelmallisesti (ei tallenteesta) beehieve-periaatteen mukaisesti (ei lie patentoitu :-).

Säätönä on ensin asiakkaan/nukkujan haluamat perussäädöt (perheneuvotteluineen :-), sitten järjestelmän omat havainnot ympäristöstä: taustan äänen taso, nukkujan liikkeet (unen syvyyden määrittelemiseksi) palautteena!.

Poikkeavien äänten taso, intensiteetti ja esiintymistodennäköisyys sekä jaksotus. Esim. kotiintuloäänet naapurista yöllä ovat jonkin verran ennakoitavissa, ne loppuvat kun hekin käyvät levolle. Toki on ennakoimattomiakin. Niille - esim. satunnaisille transienttiäänille - ei voi tämäkään oikein mitään: Jos peittoääni seuraa transienttitasoa tulee taustaäänestä yhtä kaikki äkillinen muutos. Joka häiritsee, herättää.
Järjestelmälogiikan tulee olla oppiva [fuzzy logic]  käyttäjiensä mukaan.

Mutta tässä toimintalogiikan 'viilaamisessa' on juuri sitä kehittelemisen  mielihyvää jota ideoiminen alkuun saattaa ja tuottaa.

Tämä idea tulee tulevaisuudessa (lähi...?) olemaan eräs myyntivaltti, tuotettiinpa se [tässä tapauksessa] vuoteen myötä, makuuhuoneen varusteluominaisuutena tai audiojärjestelmän makuuhuoneosiona.

Siksi kotimaista teollisuutta pitäisi tukea antamalla heille ideoita sovellettavaksi käytäntöön - joka onkin tämän sivuston päätarkoitus.

Tämä ei ole ihan uusi ideani. Tein kolmisen vuotta [eli 2009] sitten tätä vastaavan ehdotuksen eräälle suomalaiselle alan toimijaketjulle sähköisessä muodossa. Mitään palautetta ei heiltä tullut eikä heidän - eikä muidenkaan - tuotevalikoimassa ollut vihjettäkään esittämästäni unitaustaäänestä.

Ehkä mielleyhtymä: "vietä yösi mehiläispesässä rauhallisesti nukkuen " ei jotenkin ollut erityisen kutsuva.... :-/

Joten katsoin sopivaksi heittää idean avainkettutarhaan!

t: Eda

Idean valmiusaste
Tagit