YHTENÄISYSTEORIA


 

YHTENÄISTEORIASTA

Itse - vailla tietoa :-) suhtaudun skeptisesti tiedemaailman yhtenäisteoriaan. Joka selittäisi koko maailman; koko maailmakaikkeudun "toiminnan" yhdellä (ehkä monimutkaisella ;-) kaavalla...

Juuri tuosta hyvin syvästä ja erittäin inhimillisestä syystä haluamme olettaa, että 'jossain' on avain maailmankaikkeuden salaisuuksiin. Sellainen järkevän yksinkertainen "kaava" jota voi soveltaa kaikkeen. Joka selittää sen "kaiken".

Koska emme pysty käsittämään "äärimmäisen monimutkaista, toisistaan riippuvia asioita" [liian paljon liikkuvia osia] haluamme olettaa, että maailmankaikkeus - sekö on inhimillisen tiedonhalun rajana? - toimii siten kuin haluaisimme: siis ihmisjärjen ymmärrettävyyden piirissä.

Toivomus on naivismia huipussaan.

Kysyn yksinkertaisesti: miksi?

 

Ei kai maailmakaikkeutta tehty ihmistä; ihmisiä varten?

Miksi sitten maailmankaikkeuden pitäisi olla rajallisen ihmisjärjen(-kin) jotenkin käsitettävissä?

Koska aina ja jatkuvasti 'törmäämme' tiedemaailmassa yhä syvempiini monimutkaisiin tuloksiin jotka kätkevät entistä monimutkaisempia syy-seuraus-suhteita joissa on n-kertaa 'liikkuvia osia' jotka perustuvat nn-kertaisiin .

 

Otetaas uudestaan: Koska aina ja jatkuvasti 'törmäämme' tiedemaailmassa yhä syvempiini monimutkaisiin tuloksiin jotka kätkevät ja paljastavat entistä monimutkaisempia syy-seuraus-suhteita joissa on n-kertaa 'liikkuvia osia' jotka perustuvat nn-kertaisiin äärettömyyksiin,niin emme oman rajallisen ja rajallisuuteemme vuoksi kykene edes välineellisesti; matemaattisuudella käsittämään sitä "luonnonlakien keskinäistä vuorovaikutusta".

 

 


(takaisin hajarealismiin)