SIVISTYKSEN PERUSTE


2006

Mitä pidetään sivistyneen merkkinä?

Onko se käyttäytymistavat? Pukeutuminen? Seurapiirit?

Ei. Nuo ovat vain sen symboleja.

 

Pelkistäen, moraali:


Sivistys tarkoittaa, että silloin kun jollakin ihmisellä on valta toisen ihmisen ylle, hän käyttää sitä valtaansa tuon toisen ihmisen parhaaksi!


Elämähän on maapallolla ollut kamppailua. Paitsi luontoa vastaan selviytyäkseen, niin toisia eliömuotoja vastaan. Kyse on ollut ja on energiasta. Ja tulee olemaan energiasta.

Alkumerestä asti ylivoima on tarkoittanut otetta selviämisestä. Jonka perusta on energia; sen saanti ja saannin varmistaminen.

Saadakseen haluamaansa on oltava vahvempi. Vahvemmuus tarkoittaa yliotetta kilpailijoista. Se saadaan tai otetaan vastoin haastettavan tahtoa: väkivalloin.

Primäärisesti jokainen solumme on vuosimiljoonissa rakentunut tätä tehtävää varten. Alkeellisesti todettuna: vahvin voittaa! Se on paras! Jatkaa jälkeläisiään..


Olemme tulossa tämän periaatteen tuhoon.

Meidän - ihmiskunnan, jokaisen meistä ihmisistä - tulee toimia yhteisymmärryksessä lähimmäistensä kanssa.

Ja lähimmäisyys tarkoittaa vuorovaikutusta kahden ja useamman ihmisen välillä fyysisestä etäisyydestä merkitsemättä mitään. Vuorovaikutusta tapahtuu aina kun näemme TV:stä, elokuvissa tai kuulemme (radiossa, viestimissä) toisen ihmisen mielipiteitä - puhumalla, kirjoittamalla, näyttelemällä (ruumiinkieli, asenteet, äänenkäyttö) joten vuorovaikutusta ei voida rajata lähiympäristössä fyysisesti läsnäoleviin ihmisiin.

Yksipuolinen "vuorovaikutus" on kaikkein vaarallisinta!

Vastaanottava puoli ei pääse antamaan palautetta (siitä miltä hänestä kyseinen vuorovaikutus tuntuu) eikä kysymään asiasta, aiheesta suoraan lisätietoja (ymmärtääkseen paremmin millä perusteilla toispuolinen vuorovaikuttaja käsittää, käsittelee asiaansa).

Vain yhteistoimin  ihmiskunta kykenee selviytymään seuraavalle kehityksen portaalle. Juuri siihen tarvitaan sivistystä. Se ei ole hienostelua vaan välttämättömyyden pakko. Ilman sivistystä ihmiskunta tuhoaa itsensä nopeammin kuin...

Sillä:

ihmiset tarvitsevat maapalloa - maapallo ei tarvitse ihmistä  (piste)


TAKAISIN