VIRALLINEN LÄHIMMÄINEN

VUODELTA   2014


Slogan:

Kun lähin omainen on viranomainen - on kansakunta tuhoutumassa

Luettuani aamuisesta 3.03.2014 Uusimaan pääkirjoituksesta kannanoton lasten vastuusta vanhemmistaan tulin surulliseksi.

Minusta tuntui, että talous - raha - oli siinä nostettu tärkeimmäksi.

Todeten; viitaten  asian esille nostaneen tutkijan näkökantaan: onko lapsi velvollinen korvaamaan jotenkin syntymästään alkaen saamansa huolehdinnan ja ylläpidon viitaten käänteiseen vastuuseen.

Mielenkiintoista (mutta niin ajalle tyypillistä) oli pääkirjoituksessa katsoa asiaa puhtaasti taloudelliselta kannalta havaitsematta laajempaa näkökulmaa kokonaisuuteen jolloin taloudellinen aspekti saa oman, pienemmän arvonsa.

Sain vaikutelman, että emme ole vastuussa muusta kuin omasta elämästämme.
Jossa pyrimme tekemään sen itsellemme mahdollisimman helpoksi ja nautinnollisesti 'kicksejämme' unohtamatta (sesonkiesimerkkinä itsensä ahdinkoon saattaneet vapaa-aikasukeltajamme).

Tästä eittämättä ajaudutaan äärimmäiseen hedonismiin jonka automaattisena tuloksena on länsimainen oman elämänsä luominen - muista välittämättä.

Kun lähin omainen on se joka saa palkkaa tahi aineellista (perintö tms.) taloudellista hyötyä tehdessään 'jotain' heikompansa hyväksi, olemme petollisella pohjalla.
Vuoden 1970 päätös lasten vastuun vanhemmista lopettamiseen osoittaa jo silloin yltiömäistä uskoa yhteiskuntaan. Myös pahoina päivänä. Kuten nykyään kansantalouden perustavaa laatua olevassa/olevissa ongelmissa kattaa kulut hiipuvilla tuloilla ja lainanotolla.
Pahat ajat ovat tänään täällä ja tässä.

Oireena on vaikkapa, että autosta nähdään katsotaan kolaroitu ajoneuvo tien poskessa. Hiljennetään, tuijotetaan ja päivitellään onkohan pahasti käynyt? Ja jatketaan matkaa..
Näin kuolee myös vähempiosainen katukäytävälle ihmisvilinään..

Tuo pääkirjoituksen kannanotto herättää surullisen ajatuksen ajattelemattomuudesta joka johtaa ennemmin tai myöhemmin - varsinkin pienten kansakuntien - vastuuttomuuteen lähimmäisistään.
Jo nyt on nähtävissä em. 1970 päätöksen lisääntyneet; lisääntyvät vaikutukset muodossa, että tuupertuneen ohi kävellään kuin häntä huomaamatta. "Jokainen pitäköön huolen omista asioistaan".

Se, että nostetaan taloudelliset aspektit etusijalle osoittaa käsityskyvyttömyyttä kokonaisuudesta,  kansakunnan henkisestä tilasta. Ja sen suunnasta.
Meillä Suomessa on tapana katsoa kauas. Havaita toisten epätäydellisyydet. Malka omassa silmässä..


(TAKAISIN)