KUUTIOKERROSASUINTALO

CubicFlatBlockHouse

YKSI KERROSTASO - SEMANTTINEN POHJAPIIRROS

Rev 1.1 - lisätty/added 3D-havainnekuvat

2015


 

Viitaten taidenäyttöseinän ideaan jossa jokin seinä kokonaan on näyttöpintana johon voidaan valita tai puoliautomaattisesti asukaan haluama "ohjelma" haluamassaan koossa huoneen valaisevasta 'seinätapettikuviosta' alkaen osittaen seinän näyttöä elokuvateatteriksi, nettipäätteeksi, "kirjaksi", tauluksi perinteisenä staattisena tahi taideohjelmoituna dynaamisena sensoreineen sekä taidenäyttönä tilaten museoista, taidenäyttelyistä haluamiaan maalauksia, veistoksia (3D-versiot kääntyvät/elävät halutulla nopeudella), videopuhelimen näyttönä, viestien (tekstarista what's app & F etc.) ja ajattele! Pelihuoneena "kirjaimellisesti" keskellä peliä joka tyrkkää 3D-kuvaa ääni- ja tuoksu/hajutehosteineen pelurille!

 

Ja toki talon ja/tai huoneistoasukkaiden keskinäisen viestintään  ilmoitustauluna eri jakeluin (huone/huoneisto/porras/talo/AsOy/kortteli j.n.e)   prioriteetein - mutta parasta, että voisi olla myös "ikkuna":  seinän kokoinen elävä maisema jostain päin live-maailmaa jonka saa valita haluamakseen eri palveluntuottajien tai oman mökki(valvonta)pihakameran kuvavirtana.

 

Muistanemme 70-luvun "villityksen" maisematapetista joka kuvana kattoi yhden seinän. Tarjoten arkeen eskapismia betonilähiön arkitodellisuudesta. Jo silloin kaipasimme näköaloja.

Ja toki "digitapetti" voisi olla tapettimainen haluttu kuvio. Tahi halutun sävyinen yksivärinen seinä joko "pimeänä" tahi säädettävä valaistuspintana.

Tässä muutama heitto lähtöideasta.

 

Synergia

Asuinhuoneistossa ei enää tarvita välttämättä ikkunaa - varsinkin jos useampi seinä - katto on näyttöpintana.

Josta seuraa, että asuinrakennukset(-kin) voivat olla yhteenkoottuja asuinkotiyksikköinä. Tässä huoneistopinta-ala suurehko, 138 m2

Alla kuvatussa luonnoksessa yksi (1) huoneisto on sävytetty.

Huomioitava ääni- ja ilmastointieristys.

Lomitetaan kerrostaso toisensa jälkeen "asuinkuutioksi" jonka alakerran "kellaritason" muodostaa kantava pylväikkö (tarvittavan parikin tasoa pysäköintitilaa) joiden välin mahtuu itseohjautuvat automaiset kuljettimet jotka ovat yhteiskäytössä esim. kyseisen asuntokuutio-osakeyhtiön asukkaiden ja heidän valtuuttamiensa vieraiden tuttavien sukulaisten lasten käyttöön. "Kerro minne haluat - autoke1) vie sinne turvallisesti ja mahdollisimman nopeasti".

 

Alhaalla talon "helmassa" olevat autokevarastojen ulkoseinäovet ovat suoraan ylösnousevia talon ulkoseiniä "pitkin" joka tehostaa lämmönsäätelyä tarpeiden mukaan.

 

Tasa-arvoisuuden ja energiahallinnan vuoksi ei ulkoseinähuoneissakaan ole ikkunoita.

Kuvanne on hyvin semanttinen ja viitteellinen perusidean selvittämiseksi

 

Ylimmässä asuin- ja vesikaton välisessä kerroksessa on kuutiokerrostalon tekniikka.

Sinne sijoitetaan talotekniikka jossa painotetaan ilmastonhallintaa nyansseja unohtamatta: seinän esittäessä trooppista sademetsän rantaa huoneilma kustomoidaan sen ääniseksi ja/tai tuoksuiseksi, kuten meri, mäntymetsä, vuoristo (alipainetta ;-) vedenalaismaisemakamera, luolasto, vanha kirjasto, sukellusvene tahi avaruus"laiva" . . .  Etc... Tai sitten ei, jos asukas niin haluaa...

Myös hissikoneistot, talotietotekniikka (lämmöntalteenottoineen) pumppujärjestelmät (vesijärjestelmävarannot = paloturvallisuussyöttöpudotussäiliöitä) ovat ylävälitilassa.

 

Ylimmässä siksi, että saadaan tekniikkakalustosta suoja säitä ja vuodenaikojen tarpeita vastaan. 

Katot sähkö- ja lämpökeräinpaneeleista kuten eteläseinäkin. Ilmastosijainnin mahdollisuuksien  mukaan tarvittaessa itä- ja länsiseinät.

Kattokartion huippun tilalla huoltomiehistön helipad.

Katon muodostavat tasaiset "kattokolmiot"/nelisuunnikkaat helipadtason vuoksi. Kuten pyramidit laakeasti laskeutuvina ja helipad terävän kärjen sijaan.

 

Rakenneperiaate olisi huonemoduulinen. Standardoituine mittajaksoineen niistä voidaan koota erikokoisia huoneyhdistelmiä tarpeen myötä.

Moduulivariaatiot olisivat lähinnä käyttöpaikan ilmaston mukaisia säätöjä, esim. ilmastointitehot. lämmöneristeet etc.

 

Ilmastoriskialueilla voitaisiin harkita uhkia vastaan erikoisvarustettuja rakenteita.

Kelluvia asuntohuoneistokokonaisuuksia jotka itsepurkautuisivat veden noustessa ja olisivat virran vietävissä kolhuja kestäen. Purjeet ja peräsin?

Maanjäristyskestoiset rakenteet esim. ulostyöntyvin kannatuspalkein estäen putoamisen halkeamiin.

(Metsä-)palon kestäviä kuumuuseristettyjä ilmatiiviitä ilma/happivarastoineen.

Maanvyörymäalueelle teräväkulmaiset aurapuskurit ylä- ja alamäkeen.. (Ja pitkä peräsin..?:-)  I'm not so funny... Sorry..

You name it...

Viestivälineet aurinkovirtalähdevarastoineen jokaiseen versioon..

Ongelmallisinta on yhdistää kaksi tahi useampia vaaramomenttiargumenttia yhteen rakennukseen..

 

 

Ulkomuodoltaan pyöreä rakennus ja nelisuunnikkaan/sektorin (kakkuviipaleen) muotoiset huoneet niissä; olisivat lämpöteknisesti parempia ja pallotalo (muista FUTURO-talot litistetyt pallot lasikuitua soikeine ikkunoineen - olivat liian aikaiseen tulossa - mutta tätä ihmisten kuutiota paremmin sopivia suomalaiseen yhteiskuntaan ja maisemaan) paras mutta ihmisestä ei ihan hevin saada pallopäätä...

 

Virtuaali-ikkunat ovat vain [ ! ? ] tottumuskysymys ruuhkautuvassa ylikansoitetussa maailmassa.

Kauhistelivathan 'mummelit/ukkelit' kotituvasta muuttoa kerrostaloon...

 

Jolloin tällöin saataisiin helpohkosti sarjatuotannossa edullisiksi muodostuvia asuntoja niille joilla ei ole yötä päivää kovin kummoista päänsä päällä..

 

Myös tämä antaisi aukeavia mahdollisuuksia palveluntuottajille toimittaa digi-informaatiota asukkaiden tarpeisiin ja haluihin.

Ehkä ulkoseinätkin voidaan "paneloida" mainosnäyttöpinnoiksi CubicFlatBlockHousen sijainnin sekä arvostuksen mukaisesti.. Tai "vain" värejä/pintakuvioita/kuvia vaihtaen halujen mukaan.

Joskin siinä (3Dlive)-tapauksessa tiedonsiirtotarpeet menisivät käsittämättömään mittasuhteeseen... :-/

Mahdottomuus..? Niin tänään. Mutta huominekin tulee.. Jos sallimme emmekä tyri maailmaamme.

1) UUDISSANA


3D HAVAINNEKUVA

 

..pallo on heitetty..


(TAKAISIN jos on enää syytä palata menneisyyteen...)