EPÄTALODELINEN AJATUSVIRHE

KAAREVA RAKENNUS


2022

 

Oletteko koskaan ajatellut; miettineet Helsingin kahta rakennuskompleksia?

Lastensairaalat: Lasten Klinikka 1947 sekä LastenLinna 1948.

Kummassakin on päärakenneosuus kaareva.

Miksi?

No kun . . .

Lapsetkin pelkäsivät sairaalaan joutumista: ”Pelottaa kun pistetään, leikataan eikä äitiä näy~käy  moneen päivään..”

Sairaalat olivat aiemmin aivan tavallisen talon suorakulmaisen näköisiä. Päältä ja sisältä.

 

Siksi – jollekin; joillekin arkkitehdeille ja/tai psykologeille juolahti mieleen, että ”..häivytetään sairaalamaisuus vaikka tekemällä käytävistä kaarevia niin ei ole niin sairaalamainen tunne; tunnelma kun käytävät ovat kaarevat (ja huoneet aavistuksen verran epäsuunnikkaita ettei silmä havaitse tätä.)

 

Ajattelijoilta unohtui tämä, että nuo olivat lasten sairaaloita.

 

Sinne joutuvat/päässeet (TARPEETON YLIVIIVATAAN) olivat siten lapsuuttaan ’kokemattomia’ etteivät käsittäneet tavallisen talon; suorakulmasairaalan olemusta erottaakseen kaarevien sairaalarakenteiden olevan ”erilaisia” kuin aiemmat sairaalat.

He, me; minä opin ”sairaalan” merkitsevän juuri niitä kaarevia päärakennuskäytäviä joten kaarevista käytävistä itsestään tuli  pelottavuuden symboleita näiden; meidän mielissämme.

 

Eli; siis:

Koko idea ”sairaalattomuudesta” ympäristönään ei saanut sitä merkitystä ”Ei-Sairaala” jota nämä pseudopsykologi-arkkitehdit ajattelivat.

Joten: rakennuskustannuksiin tuli jonkin verran ”kaarevuuslisää”…

Ei ilmeisesti kovin suurta merkitystä hoitotilojen neliömäärissä mutta mahdollisuus arkkitehdin tarkoitusten ajatusten toteuttamiseksi ja korostamiseksi.

 

Joka tapauksessa tarkoitus ja ajatus loi ilmiasultaan arkkitehtonisesti kiehtovia rakennuksia koristeluineen; erityisesti LastenLinna; joka - varsinkin psyykkisesti hoidettavien lasten elämysmaailmaan. Sekä yleisesti rakennusarkkitehtuuriin – kuten menneisyyden (toiminnallista tarkoitushakuisuutta ilmentävät) linnoitukset.